DrenikNet Forum
Septembar 20, 2014, 05:02:48 pm *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti: Dobro dosli!
 
   Početna   Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1]
  Štampaj  
Autor Tema: Najbolja je rakija od lubenice!  (Pročitano 5398 puta)
kvarta
Inventar
*****
Poruke: 2102


kvarta126@gmail.com
Pogledaj profil WWW
« poslato: Mart 24, 2006, 07:51:05 am »

Sredinom aprila pojaviće se "Brend", prvi srpski specijalizovani časopis o rakijama
Najbolja je rakija od lubenice!
To piće ima ukus kao da jedete lubenicu, a pritom "vata". I to jako, jer ima više od 50 stepeni

Grupa entuzijasta zaljubljenih u dobru kapljicu (!) organizovala je u ponedeljak u Centru "Sava" degustaciju kajsijevača, dunjevača, jabukovača, lozovača i šljivovica, a sve povodom prvog srpskog časopisa koji će se baviti isključivo - rakijama! Pripremajući prvi broj, redakcija je došla na originalnu ideju-da promocije budućeg lista pravi tako što će potencijalne čitaoce voditi po degustacijama najboljih srpskih rakija i tako sve do polovine aprila, kada će, nadaju se, treznih misli, biti štampan prvi broj "Brenda".

- Mada mnogi odmahuju glavom kada im kažemo da je rakija mogući srpski brend, mi smo u to ubeđeni. Imamo vrhunske rakije, ali naši proizvođači nisu dovoljno disciplinovani za proboj u svet, jer moraju imati ujednačen kvalitet, standardizovanu ambalažu i količine dovoljne za redovan izvoz. Ĺ ta drugo u ovoj državi može biti brend osim vode i rakije - pita se Milenko Nikitović, glavni urednik "Brenda". Iako mu doktor baš i ne preporučuje da pije, Nikitović obožava rakiju. Ne voli obojena pića. Kad je bio među Srbima u Kanadi na Danu zahvalnosti, video je da ljudi popiju hiljade litara žestokih pića za jedan dan. Ali nigde rakije. Zet mu direktor firme u Kanadi i on se setio da mu "uvali" neke srpske rakije.

- Najbolja rakija koju sam probao u životu je rakija od lubenice! Proizvodi je jedan gospodin iz Beograda, ali ne dozvoljava da mu se spominje ime pošto ima ekskluzivni ugovor sa Ĺ vajcarcima i tu rakiju ne prodaje ovde. Petnaest hiljada flaša godišnje isporučuje u Ĺ vajcarsku i to je odličan biznis. Od toga za sebe može da zadrži samo 200 boca. I ako hoćete da probate, ne daje vam rakiju u flaši, nego morate doneti svoju bocu da vam prespe jer, po ugovoru, mora prodavati Ĺ vajcarcima prazne flaše. Ta rakija ima ukus kao da jedete lubenicu, a pritom "vata". I to jako, ima više od 50 stepeni. Rakija se od svega može praviti. Od maline je odlična, od duda fantastična. Rakiju od banane sam video, ali nisam probao jer ima nekakav čudan miris kad sam prineo čašu nosu. "Sokolova rakija" iz Užica se prodaje u najboljim američkim restoranima. Damir Dokić, recimo, ima trenutno najbolje rakije u državi, ali čovek očito nije u saglasju sa sobom i neće da neke stvari uradi do kraja. Ima veliko imanje sa ogromnim voćnjakom u Vrdniku, i verovatno najveći lager dobrih rakija u Srbiji, ali ne prodaje ih - objašnjava Nikitović. Na promocijama časopisa gostovaće i kuvari koji se bave spremanjem jela uz koje se pije rakija.

- Uz rakije najbolje prijaju sir i luk. Znam pouzdano. Ponegde se jedu i pršute, kobasice, ali nikako kuvana jela. U Bosni se negde samo umače hleb u tavu, mezi i pije rakija. Onda kuvate kafu i uživate. Probao sam, međutim, milion meza uz rakiju, ali ništa tako ne leži kao sir i obični crni luk, presečen u četiri dela. Samo umočiš u so i odlično! - kaže. Sretao je strance koji pojma nemaju šta je to rakija. Zato će "Brend" štampati i na engleskom jeziku.

- Probali su rakiju jedino ako poznaju nekog Srbina iz dijaspore. Kad probaju, padnu u nesvest od oduševljenja. Ubeđivao sam vlasnika "smirnof" votke da je rakija bolja od njegovog čuvenog brenda. Dao mi je tri meseca da mu napravim elaborat i uverim ga da bi trebao da počne proizvodnju rakija u svojoj firmi. Zamislite etiketu - srpska šljivovica, povlaka "smirnof" - kaže Nikitović. Slaviša Papić, proizvođač rakija iz Kovina, kaže da je tajna dobre rakije pre svega u voću od kojeg se pravi. Bira najbolje sorte, pa tako jabuke doprema iz Bele Crkve, kajsije iz Zaklopače, a šljivu iz Ĺ umadije.

- Osim voća, pažljivo se mora kontrolisati fermentacija od početka do kraja i destilisati pravilno voćni kljuk. Po propisu, disciplinovano. Rakijari u Srbiji se pomažu, poštujemo se, ne gledamo jedni na druge kao na konkurenciju - objašnjava Papić. Barmen Branislav Kulić pravio je na promociji koktele - od rakije! Prvi put u istoriji, kažu.

- Ako može sa džinom, votkom, viskijem, može i s rakijom - ubeđivao je šokirane degustatore. Sipao rakiju, led, pa liker od mandarine, sok od ananasa, tonik, limun ceđeni. Važno je, veli, uklopiti pravu meru i odnos sastojaka. Rakija ima specifičnu aromu, što ona pića nemaju. U kafiću gde radim koktele od rakije pravim samo po preporuci. LJudi još to ne traže. Zato što su kokteli nastali u Americi, a tamo nije bilo rakija - pričao je Branislav, dok su neki pasionirani rakijaši tvrdili da koktel kvari rakiju. Jer, kažu, dobra je samo kad je čista, nepomešana. I kad je ima mnoooogooo!
Dragoljub Petrović, Glas javnosti
 Dobro mmmjutroo
Sačuvana

Stranice: [1]
  Štampaj  
 
Prebaci se na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.10 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC | Srpski prevod: Jovan Turanjanin Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!